måndag

Bob Marley

Bob Marley född som Robert Nesta Marley, var och är ännu den störste reggaeprofilen genom tiderna och dessutom en av Tredje världens främsta musikartister. Han föddes 6 februari 1945 i Nine Miles pastorat i St Ann, Jamaica, och dog en förtida död i cancer 11 maj 1981 (36 år) i Miami, Florida. Robert var son till den brittiske officeren Norval Sinclair Marley och Cedella Malcom. Robert gifte sig år 1966 med Rita Anderson.


Under 1960-talet var Bob Marley den dominerande kraften i en på Jamaica mycket populär och begåvad vokalistgrupp vid namn The Wailers. Framför allt tillsammans med vännerna Neville Livingston (Bunny Wailer) och Peter Tosh levererade gruppen i hemlandet Jamaica oförgrömliga hitar som låten "Simmer Down" (1963), kompade av Jamaicas bästa musiker The Skatalites. Men musiken var lokal, den kallades för ska, och det var bara ett fåtal ungdomar som Millie Small ("My Boy Lollipop") som lyckades få en eller annan hit utomlands. Med tiden lärde sig de tre att spela gitarr och andra instrument och komponera låtar.


Under början av 1970-talet utvecklades de tre till internationella stjärnor inom den då nya musikstilen reggae, som de i stor utsträckning var med och utvecklade. Efter några år blev Marley den dominerande reggaestjärnan som fick alltfler nya fans i framför allt Europa och Nordamerika, även om hans grupp Bob Marley & The Wailers inte alltid var populärast i hemlandet Jamaica. Efter sin förtida död i cancer 1981 erörade Marley även övriga kontinenter och banade väg för nya reggaeband både jamaicanska och andra – och erkänns som en av de mest kända populärmusikerna från efterkrigstiden över hela världen. Han är pappa till David Nesta "Ziggy" Marley, Stephen Marley, Julian Marley, Ky-Mani Marley och Damian Marley.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar