måndag

Madonna

Madonna räknas idag som en av världens största artist. I flera decennier har stjärnan legat högt på topplistor och varit nyskapande. Madonna har även gjort karriär inom film där hennes största roll var i musikalen " Evita ". Hennes utnyttjande av religiös och sexuell symbolik har ofta väckt debatter.


Hon var den kvinnliga motsvarigheten till Michael Jackson på 80-talet.


Varför blev Madonna så stor?


År 1996 gjorde popikonen en av sin bästa rollpresentationer när hon spelade huvudrollen i musikalen "Evita". Madonna hade i hela sitt liv velat spela huvudrollen i en eventuell filmatisering av musikalen Evita. 1995 tillsattes rollerna för just den filmatiseringen. Madonna ansökte om rollen och fick den.

Hon fick mycket fin kritik för och rollen och samt enGolden Globe för Bästa skådespelerska i musikal eller komedi. Samma år blev Madonna mor för första gången. Dottern förändrade Madonna, som blev lugnare och kände inte längre något behöv att chockera sina omgivning som hon gjorde tidigare. Nu var hon en hårt arbetande mamma som skyddade dottern och samtidigt skötte sina stora affärsimperium.


I mars 1998 återvände hon tillbaka till topplistor med albumet " Ray of Light " Hitsinglar blev : "Frozen", "Ray Of Light" (video: Jonas Åkerlund), "Drowned World ", "The Power Of Good-bye" och "Nothing Really Matters". 2003 släpptes albumet American Life. Första singel med samma titel blev regisserad av Jonas Åkerlund och blev så kontroversiell eftersom stjärnan tydligt visade sina politiska ståndpunkter angående Irakkriget. Madonna drog själv tillbaka videon.


År 2005 deltog Madonna i välgörenhetsevenemanget Live 8 för att sedan göra en comeback med albumet Confessions On A Dance Floor och tillhörande hitsingeln Hung Up. Redan sen sin tidiga karriär har Madonna gjort sig känd för att effektivt utnyttja musikvideos makt och för att ständig förnya sig själv.

Precis som Elvis och Beatles har Madonna kombinerat musikstilar men hon strävade inte efter att bli som de stora manliga artister. Madonna blev inte enbart känd för att vara en begåvad artist. Det var skandaler, provocerande bilder, videos och hennes sätt att framhäva sin sexuallitet som bidrog till att popstjärnan blev så stor.


Mer info med bildspelInga kommentarer:

Skicka en kommentar