söndag

ABBA

Uppifrån vänster och ner: Björn, Benny, Agneta och Anni-Frid. Bild från Wikipedia.com


ABBA

ABBA bestod av fyra medlemmar:

- Benny Andersson född den 16 december 1946

- Agnetha Fältskog född den 5 april 1950

- Björn Ulvaeus född den 25 april 1945

- Anni-Frid Synni ”Frida” Lyngstad född den november 1945

ABBA var en svensk popgrupp och väldigt framgångsrika och bildades 1970 i Sverige. Björn och Benny hade arbetat tillsammans tidigare inom musik branschen. Tills dom träffade Agnetha och Anni-Frid på en konsert. Gruppen startades för att Björn och Benny ville starta en grupp med dom själva och två tjejer (Agnetha och Anni-Frid) och så blev det i 13 år i alla fall.

ABBA bestod av två gifta par: Björn Ulvaeus och Agnetha Fältskog, Benny Andersson och Anni-Frid Lyngstad. Men Björn och Agnethas äktenskap brast 1979 och Benny och Anni-Frids brast 1981. Detta upphörde på grund av allt turnerande och splittrades därför i början 1983. Då Agnetha tillkännagav att ABBA hade splittrats. Sista albumet med ABBA hette: The Visitors och det gavs ut 1981.

ABBA:s stora genombrott kom i Eurovision Song Contest 1974, där ABBA framförde det vinnande bidraget Waterloo: Länken till Waterloo: http://www.youtube.com/watch?v=oVGSKVkkyhc&feature=related

Året innan var ABBA också med i Eurovision Song Contest och framförde låten Ring Ring men då kom dom bara tvåa:

Den 16 mars 2010 valdes ABBA in som dom första svenska artister i Rock and Roll Hall of Fame and Museum.

ABBA startade i Sverige men dom turnerade även i bl.a. Europa, USA och Kanada året var då 1979. År 1980 åkte dom på turné till Japan som också skulle bli deras sista. Sen ska vi ju inte glömma Australien där ABBA var mest kända. Under första halvåret av 1982 var gruppen insatt på att göra ytterligare ett album och sex låtar spelades in: Tillexempel: Cassandra, The Day Before you came och många fler låtar.

Länkar till Cassandra och till The Day Befor you came:

http://www.youtube.com/watch?v=Os_bSwg02J4&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=1HnOFwqpLRQ

Varför anses gruppen viktig musikhistoriskt sett?

ABBA har ända från början speciella ”ljudbild”. Som ljudteknikern Michael B Tretow låg han bakom hela soundet, Som i sin tur hade tagit inspiration från Phil Spector. Soundet utvecklades hela tiden under alla åren.

Michael B. Tretow om ABBA-mixningen:

Björn och Benny spelade instrument I ABBA och Agnetha och Anni-Frid var sångerskor.

Benny Anderssons far och farfar gillade att spela musik och redan när Benny var sex år fick han sitt första musikinstrument, som då var ett dragspel. Sedan vid tio års ålder övergick Benny till piano.

Bennys fulla namn är: Göran Bror Benny Andersson och han föddes den 16 december 1946 i Stockholm. Han spelar: dragspel, piano och keyboard. Skivbolaget som fixade ut ABBA:s album var ” Polar Music ”.

Benny Andersson medverkade i ABBA, Hep Stars, Orsas Spelmän, Benny Anderssons Orkester och Elverkets Spelmanslag Gemini. 1966 mötte Benny, Björn Ulvaeus i Lindköping och startade ett samarbete. Till inspelningen av Hej gamle man tog Björn och Benny med sig sina respektive flickvänner Agnetha och Anni-Frid som bakgrundssångerskor. Detta var grundstenen för ABBA (1972-1982).

2003 öppnade Hotel Rival i Stockholm, ägt av Benny Andersson. Benny blev inspirerad av hans pappa och Bennys farfar.

Benny Andersson 2008

Björn Ulvaeus född den 25 april 1945 i Göteborg men uppväxt i Västervik där familjen kom 1951. Björn blev inspirerad av en kusin som odlade hans intresse till musiken och till att börja spela under senare hälften av femtio – talet. Han fick sin första akustiska gitarr i 13-årspresent.

Han träffade Benny Andersson 1966 på Hep Stars. Hep Star kallades ett ställe där Björn och Benny brukade hänga. Eller ja det är vad jag har tagit reda på. Men du har rätt i att det var en grupp som hette Hep Star också.

Efter ABBA fortsatte Ulvaeus sitt samarbete men Benny Andersson i musikalerna: Chess, Kristina från Duvemåla och Mamma Mia!

Mamma Mia som sedan år 2008 blev en film, där Benny Andersson är med och spelar alla låtar.

Björn UlvaeusAlla medlemmar från ABBA

Anni-Frid Synni ”Frida” Lygnstad, prinsessa ReuB är född den15 november 1945 i Ballangen utanför Narvik i Norge.

Anni-Frid är uppvuxen i Torshälla i Sverige. Hon började sjunga redan som barn.

Varför hon heter prinssesan ReuB är för att den 26 augusti 1992 gifte hon sig med prins Ruzzu Reuss von Plauen. Sedan den 29 oktober 1999 är hon änka

Anni-Frid 2008

Åse Agnetha Fältskog, född den 5 april 1950 i Jönköping. Hon spelade keyboard/piano. Men är mest känd som sångerska i ABBA. Den som inspirerade Agnetha var artisten Conni Francis. Hon har två barn (Linda och Christian) med Björn Ulvaeus.Agnetha i en spelning med ABBA i Oslo 1977.

ABBA inspererade gruppen A-Teens* so blev så pass inspererade att dom började ta låtarna från dom och bara ändra tempot och lite sånt. Sen säga att dom har gjort låtarna fast det inte är så. Det kanske är en liten väl personlig åsikt men det är ju sant.


Jag valde ABBA för att jag tycker att de är väldigt bra och att dom har gjort väldigt bra låtar. ABBA är den gruppen som även när de inte håller på längre så lyssnar många personer fortfarande på dom och köper skivorna som dom har gjort.

ABBA kan inspirera alla människor. Om man tror att man inte kan komma någon vart i livet så kan man tänka på att om man bara övar och kämpar till det man vill så kommer allting ordna sig och man kan till och med uppleva sina drömmar som man vill göra mest i hela världen.

Men tro mig tänk så här och livet kommer bli så mycket enklare.


Källor:



http://sv.wikipedia.org/wiki/Abba

Gjort av : Carolina.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar