söndag

Stevie Wonder

Av: Erika Lybe

Stevie Wonder föddes den 13 maj 1950 i Saginaw, Michigan, USA med namnet Steveland Judkins Morris och lever än. Han är som känt blind, men han föddes inte blind som de flesta tror. När Stevie föddes så var han frisk och lika seende som de flesta andra barn. Kuvösen som lille nyfödde Stevie hamnade i fick av misstag för mycket syre så Stevies blodkärl i hans ögon gick sönder. Så på grund av detta så blev Stevie blind, men inte stoppade det honom från att bli världsberömd. Redan innan han var tio år gammal så spelade han piano, trummor och munspel som väldigt få vuxna gör. Hans stora inspiration har alltid varit en annan blind artist, vid namn Ray Charles.


När han var tolv år gammal så blev han presenterad för Ronnie White från den populära gruppen The Miracles från Motown Records. White tog med sig Wonder till Motown och de blev imponerade av den lille killen och hans talag, därav kom artistnamnet Little Stevie Wonder.


Motown Records är ett amerikanskt skivbolag som startades 1959. Motown var ett skivbolag som endast hade svarta artister som de representerade, och företaget startades av Berry Gordy. Numera tillhörs Motown Universal Music då det 1993 köptes av skivbolaget Polygram.


Vid 13 års ålder hade Stevie sin första stora hit, ”Fingertips”.


Låten är ett live framträdande som spelades in på Motown Revue. Motown Revue var väldigt populärt på 60-talet. Det var en turné med alla Motowns artister. 60-talet var inget dåligt årtionde för Little Stevie. Han gjorde även fler favoriter de åren som till exempel ”Uptight(everythings alright)” 1966, ”I was made to love her” 1967, ”Shoo-be-doo-be-doo-da-day” 1968 och ”Yester-me, yester-you, yesterday” 1969.Men 70-talet var Stevie Wonders storhetsperiod, nu var han även i 20 års åldern och var lite för stor för att kallas för little Stevie Wonder, så nu var det bara Stevie Wonder. Några av hans största låtar under 70-talets gång är ”Higher Ground”, ”You are the Sunshine of my Life”, ”Superstition”, ”You Haven't Done Nothin”, ”Sir Duke”, ”Is'nt she lovely” och ”As”.Under 70-talet så spelade Stevie in två album själv som han använde som förhandlingsverktyg med Motown, så att han till slut fick full kreativitetskontroll och rätten till sina egna låtar. Detta var det som gjorde att han blomstrade och blev en helt nyskapande artist under 70-talet. Då gjorde Stevie albumet som räknas till klassikerna, Music of my mind, som var en riktig LP-skiva. Detta var den första av fem skivor som släpptes under 70-talet, som då är känt som Stevies klassiska period.


En av Stevies inspirationskällor under 70-talet var artisten Marvin Gaye's album ”What's going on”. Marvin Gaye var en av de andra artisterna på Motown Records.


När allt gick som bäst för Stevie på 70-talet så råkar han ut för en biloycka. Man kan tycka att han nästan har haft för mycket av otur men 1974 så var Stevie bara en hårsmån från att dö. Han låg i koma i flera dagar och förlorade ännu ett av sina sinnen, luktsinnet.


Men efter 70-talet blev det inte alltför bra. Stevies glory days var över. Inte det att han inte fick till någon hit under 80-talet, han gjorde singel ”I just called to say I love you”, men det blev inte mycket mer. Stevie Wonder är ett välkänt namn och hans låtar lever än idag kvar och vi alla har hört något litet från honom. Men efter 70-talet så bleknade Stevie bort. Men Stevie inspirerar fortfarande nya musiker till att inte ge upp även när det är som värst och han är en av världens mest samplade, ommixade och återanvända artister.

Källor:

http://allmusic.com/cg/amg.dll?p=amg&sql=11:fzfyxq8gld0e~T1

http://www.lira.se/article.asp?articleId=2892

http://sv.wikipedia.org/wiki/Stevie_Wonder

http://en.wikipedia.org/wiki/Stevie_Wonder

http://www.biography.com/articles/Stevie-Wonder-9536078

http://www.folkvett.se/365bralatar/2010/04/26/stevie-wonder-”living-for-the-city”/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar